יום חמישי, 26 בנובמבר 2015

פרידה משירותי המדיה בכבלים


אחרי שרק לפני קצת למעלה מעשור נפרדנו בכאב לב מתקליטי הווניל, שליוו את ילדותינו ואת הורנו, וכעת ספרית הדיסקים מעלה אבק, וגם אותם נאלץ במוקדם או במאוחר לפנות מהבית, כך הטלפון הקוי, "הויידאו" והאנטנה הביתית של הטלוויזיה האנלוגית, מגיעים גם תור שירותי התוכן בכבלים, שאנו משלמים עליהם הרבה יותר מאשר על קו אינטרנט רחב סרט.
בשקט בשקט סוף שירותי המדיה בכבלים  קרוב הרבה יותר ממה שנראה.

יותר ויותר משתמשים בשירותי הרשת לצפות באלפי ערוצי טלוויזיה מרחבי העולם, סדרות וסרטים מכל סוג ותאריך הפקה,  שהוקרנו אי פעם. לא בדיוק הכל, אך רוב מוצק בהחלט.
כיום הצע התוכנות, כמו גם חומרה ייעודית רק לכך, רק הולך וגדל, והופך למעשה את שירותי הכבלים והלווין ללא רלוונטיים, או במילים אחרות, אין צורך במנוי חודשי כדי לצפות בכל סרט, סדרה, ערוץ טלוויזיה שמוקרן אי שם ברחבי העולם, וכמובן גם בארץ.

השירותים החינמיים באמצעות מחשב, או באמצעות חומרה ייעודית המחוברת לטלוויזיה/יות שבבית מתעדכנים במהירות. ולמעשה כל שבוע/ חודש ניתן למצוא כלים חדשים ועדכניים.
כבר כיום יש הצע של כלים (תוכנות) שמותירות את הצורך במנוי לכבלים ושירותי מדיה שונים (סרטים, מוסיקה, ערוצי טלויזיה ורדיו), שמופעלות במחשב.
בנוסף,  קיים הצע רחב של "מחשבים קטנים", בעצם קופסה קטנה שמייתרת את הצורך להשתמש במחשב הביתי או הנייד שקיים בבית, שמתחברים ישירות לטלוויזיה, וניתן לצפות באיכות מירבית (HD ויותר), שמריצים עליהם שירותי איתור והצע של סרטים, מוסיקה, סדרות, ערוצי טלוויזיה ורדיו ללא הגבלה כמעט. כל זאת באמצעות חיבור אלחוטי לאינטרנט הביתי, רצוי שיהיה רחב סרט, כשהמוצע כיום לצרכן ביתי רגיל (40 או אף 100 מגה) מספיק בהחלט כדי להינות מהיצע תוכן אינסופי.... בחינם.
התוכנות שבאמצעותן מגיעים לתוכן, הן בדרך כלל חינמיות, וגם עלות המחשב הקטן (קופסה קטנה ללא מסך, עכבר ומקלדת אלחוטיים) שמתחבר ישירות לטלוויזיה, הוא כיום (שלהיי 2015) מאות שקלים כהשקעה חד פעמית.
לסרטים ולסדרות הפופולריים בדרך כלל, מצורף גם שירותי כתוביות- תרגום- שנעשה על ידי מתנדבים בכל ארץ, ובהרבה מקרים ניתן למצוא גם תרגום כתוביות שנעשה על ידי מתרגם גוגל.

התחליף כיום לצפייה בערוצי הטלוויזיה הישראלית בשירותי הכבלים הם "עידן". אך גם הוא מתייתר והולך, הן בגלל השירותים שלעיל, והן בגלל שבטלוויזיות דיגיטליות מצויות, חדשות יחסית, קליטת הערוצים נוסח "עידן" מובנית בתוכם, ללא צורך בממיר ייעודי, אלא רק בחיבור לאנטנה קטנה.

בגלל המורכבות ההפעלה של כלים אלה לצפייה בחינם (התוכנות המורכבות מאד, ההתקנה שלהם, ההפעלה והבחירה הנדרשת של מקור מתאים, שילוב תרגום כתוביות ועוד), צצים שירותים דומים בתשלום, זולים יחסית לשירותי הכבלים הקיימים כרגע, עם ממשק נח לתפעול למשתמש ביתי,  ללא צורך להפגין מיומנות טכנולוגית מחשבית מיוחדת של מכורים לעניין. אך נזכור לעולם לא נבטיח שהמחיר לשירותים אלה כמנוי חודשי הזול יחסית יהיה לאורך זמן (למשל, שירותי מדיה של סלקום הם כ- 100 ₪ לחודש כיום) .

אמנם מדובר בשירות חינמי אך הוא לא חף מבעיות:
     1. כדי להינות ממנו נדרש חיבור אלחוטי (וואי-פאי) רחב סרט, יציב. כלומר, ללא ניתוקים אקראיים שהרבה פחות מורגשים בעבודה רגילה במחשב/ בטבלט מכל סוג. לצערנו שירותי האינטרנט בכלל, והישראליים בפרט, עדיין לא יציבים די, ולכן גם הצפייה עלולה להיות מטובלת עם עגמות נפש, כלומר ניתוקים באמצע צפייה גם ממושכים יחסית – מדקות ויותר.
   2. התקנה, תחזוקה והפעלת השירותים דורשת, עדיין, כשירות טכנולוגית גבוהה יחסית. לא מתאים למשתמש מן השורה גם לא לזה שיודע להפעיל את הוויז והווטסאפ בטלפון החכם, גם לא זה שיודע להפעיל באמצעות השלט בטלוויזיה. צריך מיומנות גבוהה וסבלנות והבנה שאין למשתמש מן השורה, ולא צריך שתהיה.
   3. השירותים מקיפים אינסוף  מקורות מכלה עולם (רדיו, טלוויזיה, סדרות, סרטים, מוסיקה), שחלקם הגדול מתוחזק על ידי חובבניים ומשוגעים לדבר. מאחר ומדובר בשירותי חינם, אין כל מחויבות לאמינות השירות ולשרידות המקורות. בנוסף, אין ערובה לכך שלא ניתקל גם במקורות שעלולים להזיק באופנים שונים למחשב המתחבר אליהם.
    4. בעיה חוקית של זכות יוצרים: חלק גדול מההיצע, במיוחד סרטים וסדרות ומוזיקה, אינו חוקי. למעשה מדובר בגזל, לפחות בעיני החוק.  על המשתמש הביתי, שצופה בדרך כלל בסרט או בסדרה, לדעת, שחלק גדול מהצפייה בתוכן, מפרה את זכות היוצרים. למעשה אין כמעט דרך לדעת אם זה מותר או אסור, אך ברוב המכריע של החומרים, הצפייה היא לא חוקית. זה מחיר שירותי חינם. לגבי שימוש בשירות מוסדר, תמורת מנוי חודשי, הסיכוי שנעשית כאן הפרה של חוק זכות היוצרים, קטן בהרבה, ובכל מקרה האחריות היא על ספק השירות. איך בעיה זו תיפתר בעתיד- אין מושג, אך ימצאו גם לכך פתרון כלשהו, שבכל מקרה יהיה זול בהרבה מהתשלום הנדרש בכבלים.

ואם חשבנו שבכל הקשור לשירותי תרבות, מידע ותקשורת שזו תהיה המהפכה האחרונה שנזכה לחוות, כנראה נתבדה...

משהו לעתיד הנראה לעין: כנראה יהיה בסופו של דבר פתרון גם לסוגיית זכויות היוצרים (כמו צפייה בתכנים ישנים יחסית בלבד, תשלום מסוים לא מעיק לתוכן וכד') בתנאי שהרגולוציה תשתלט על  האינטרנט "התת-קרקעי", אך הצפייה בתכנים באמצעות האינטרנט היא עובדה מוגמרת, וחברות הכבלים צריכות מהר לשנות פרדיגמה עסקית או לארוז ולצאת לפנסיה מוקדמת. בכל מקרה הכבלים כמו שהם כיום יצאו מחיינו. זה ברור.

[גילוי נאות: אישית אין לי כבלים מזה כמה שנים, בגלל איבוד העניין בתכנים המוצעים, אך מרתק ושווה להתעדכן בתהליכים של הנגשת תכנים למשתמש הביתי]

אין תגובות: